|
Honung i recept, går det?Svaret
på frågan är naturligtvis, JA. Viktigt att tänka på är följande: - När
man ersätter socker med honung är det viktigt att komma ihåg att 20 % av honungens vikt är vatten. Det betyder att en liten justering behöver göras på mängden vätska. - Honung bevarar bakverk och bröd längre och förstärker saftigheten längre genom att binda vatten. - Det blir också en del andra smaksensationer när sockret byts ut mot honung - Viktigt
att pröva sig fram Fläskfilé (3-5 personer) Förbered och marinera dagen innan så är en stor del av jobbet gjort och det återstår bara att grilla och göra såsen.
Marinad:
Sås:
Till
serveringen:
Beredning: Blanda samman honung och soja till marinaden, pressa i vitlöken. Lägg i fläskfilén och låt stå över natten, vänd gärna någon gång under tiden. Blanda samman alla ingredienserna till såsen i en kastrull och värm på svag värme under omrörning. Låt svalna.Rosta sesamfröna på braspanna i 275° ca 5 minuter. Passa noga så att de inte bränns. Stek eller grilla köttet och skär upp och servera det genast garnerat med sesamfrön. Servera tillsammans med såsen och nykokta äggnudlar, en fräsch sallad är också gott till. Ankbröst i smakrik sås (3-5 personer)
Marinad:
Sås:
Beredning: Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Skala och skiva moroten och lägg i skivorna tillsammans med ankbrösten. Låt marinera minst 3 timmar, helst över natt.Lägg ankbröst och marinad i en ugnsfast form och bräsera i 225° ca 20 minuter. Pröva med provsticka, köttsaften ska vara klar och inte röd. Blanda samman alla ingredienserna till såsen i en kastrull förutom vinet, grädden och svartpeppar. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt vin, grädde och smaka av med svartpeppar. Servera tillsammans med potatis eller ris och lättkokta grönsaker. Tunna revbensspjäll (3-5 portioner)
Beredning: Blanda honungen med citronsaften, oljan, saltet, svartpepparn och ingefäran. Pensla med kryddblandningen på revbensspjällets båda sidor. Sätt in spjället rätt högt upp i ugnen. Grilla det i 250° ugnsvärme ca 25 minuter. Vänd på det efter halva tiden. Gott till bakad potatis eller bröd och sallad. 2.
VEGETARISKT
(Till toppen)
Glaserade rotfrukter ( 3-5 personer)
Beredning: Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora kuber. Koka dem sedan aningen mjuka i lättsaltat vatten, bäst att koka var sort för sig så att de blir precis lagom mjuka. Tag upp med hålslev och låt rinna av. Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör. Tillsätt rotfrukterna. Rör samman honung, citronsaft och eventuellt sambal oelek. Blanda försiktigt och värm på svag värme. Afrikansk kikärtsgryta ( 3-4 personer)
Beredning: Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna. Koka upp med buljongen och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna. Koka ca. 10 minuter, häll i nötterna när en minut återstår. Servera med cous-cous. Marinerad tofu ( 1 person)
Beredning: Tofun skivas i ½ cm tjocka skivor och läggs i en skål. Soja, citron, honung och pressad vitlök blandas och hälls över tofuskivorna. Låt tofun dra några timmar eller över natten. Vänd dem i ströbröd och stek på båda sidor i olja tills de är gyllenbruna. Avnjuts med din favoritsenap. Väldigt gott! Kan även serveras på bröd med senap och sallad. Regnbågsgratäng ( 3-5 personer)
Beredning: Strimla potatisen, hacka löken. Rada i ugnsfast form i våningar potatis, lök, gurksallad, fisk. Blanda det övriga och häll över. Grädda ca. 1 h 200 grader. Räkgryta ( 3-5 personer)
Beredning: Hacka löken, skär äpplen i tärningar, fräs i smör, + curry. Tillsätt mjölet och en del av vätskan, låt badda 10 min. Tillsätt resten av vätskan och kryddorna. Tillsätt räkorna, hetta upp, till sist honungen. Serveras med vitt bröd och ris. Räkröra (1-2 personer)
Beredning: Skala och grovhacka räkorna. Blanda räkhack med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche. Fördela räkröran på salladsbladen och garnera med gräslök och honung. Rostat bröd är gott till Salladsdressing nr 1 med honung
Beredning: Vispa samman alla ingredienserna i en skål så att det blir en lite fluffig dressing. Salladsdressing nr 2 med honung
Beredning: Blanda citronrivet med olja och citronsaft. Lös honungen i hett vatten, rör i salt och peppar. Blanda samman allt. Kan stå i rumstemperatur. Salladsdressing nr 3 med honung
Beredning:
Riv isär salladshuvuden och blanda. Förvara kallt. Servera med en vinaigrette av olivolja mixat med vinäger, fransk dijonsenap, honung, salt och svartpeppar. Salladssås med örter
Beredning: Blanda allt, men oljan till sist som en fin stråle, rör väl. Fisksås (3-4 personer)
Beredning: Vispa ut vetemjölet i matlagningsgrädden. Tillsätt vatten och hummerfond. Låt såsen koka upp under omrörning. Tillsätt rosmarin, timjan, mejram, salt, honung, peppar och socker och låt såsen småkoka ca 5 min. Rör om då och då. Serveras till stekt fisk t ex torsk, spätta eller lax eller grillad fisk t ex forell, hälleflundra, lax eller makrill. Vegetarisk sås (2-3 personer)
Beredning: Värm upp mungbönorna försiktig, du kan behöva lite extra vatten. Rör i smaksättningen och värm och rör runt. Snabbt och gott till pasta eller till rotsaksfräsen. Köttsås (3-4 personer)
Beredning: Mosa osten med en gaffel och blanda med gräddfil, valnötter och honung. Låt stå kallt någon timme. Blanda övriga ingredienser. Evas glass
På vaniljglass strös salta jordnötter. Häll flytande honung över. Klart att servera/bjuda Honungsfyllda äpplen (3-5 personer)
Till servering:
Beredning: Skölj och kärna ur äpplena. Skär av ett lock och ställ dem i en ugnsfast form. Hacka nötterna och blanda samman med russin, citronsaft och honung. Fyll äpplena med blandningen, sätt på locket och stek dem mitt i ugnen, 225° i ca 15 minuter eller tills äpplena blivit lite mjuka. Servera genast, gärna tillsammans med glass eller vaniljsås. Chokladparfait med apelsinsås
(4-6 personer)
Till garnering:
Beredning: Smält 100 g blockchoklad i vattenbad. Hacka resten av chokladen. Vispa grädden i en bunke och vispa äggulor och socker poröst i en annan bunke.Blanda ner den smälta chokladen och honungen i äggulesmeten, vänd ner grädden och den hackade chokladen. Ställ in i frysen - helst över natt. Koka upp apelsinsaften och honungen till såsen. Rör ner arrowrotmjölet utrört i lite vatten och låt allt bara precis koka upp. Låt såsen kallna och smaksätt eventuellt med likör. Garnera chokladparfaiten med skinnfria apelsinklyftor före serveringen. Pannkakstårta (4-6 personer)
Till garnering:
Beredning: Blanda honung, russin, skal och saft från citronen, ingefära och kanel i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter. Blanda ingredienserna till pannkakssmeten. Grädda tunna pannkakor. Varva dem på fat med fyllning mellan varje eller varannan lagg. Bred det sista av fyllningen på den översta pannkakan och strö över hackade nötter. Servera vispad grädde till. Bärpiråg
Beredning: Till resten av degen tillsätts 1 ägg, blanda ej för mycket. Degen bredes ut i en smord och brödbeströdd form. Ovanpå sätts 3 msk honung och 2 dl bär efter smak. Resten av degen sätts ovanpå, gräddas i 225 grader, 30 min. Farmors kola
Beredning: Mät upp grädde, honung och socker i en kastrull och koka tills smeten känns tjock - 30-45 minuter beroende på värme och grytans storlek. Rör ner smöret och häll upp smeten på en smord plåt. För med en bred kniv ihop smeten till en tjock platta och låt kallna. Skär upp lagom stora bitar. Mandel och honungspaj
(6-8 personer) Deg:
Fyllning:
Beredning: Blanda samman mjöl, socker och bakpulver till degen, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och skiva ner smöret. Hacka snabbt samman till en deg. Förvara kallt i minst 30 minuter. Kavla/tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen, 200° i ca 10 minuter. Blanda samman socker, smör, honung och vispgrädde till fyllningen i en kastrull. Låt koka samman något på svag värme. Rör ner mandelspånen och bred smeten över pajbottnen. Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna. Puhs honungskaka
Beredning: Smält 350 g honung i vattenbad och låt den svalna till samma temperatur som i bikupan. Rör honung, socker och smör pösigt. Rör ner ägg, kryddor, citronskal, russin, hjorthornssalt och vetemjöl. Smörj en form och pudra den med skorpmjöl. Bred ut smeten i formen och lägg på mandel. Grädda ca 50 min i 175° ugnsvärme. Prova med sticka som ska komma ur kakan torr. Östgötakakor Ca 50 st
Till pensling:
Till garnering:
Beredning: Lägg vetemjöl i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i matfettet. Hacka samman mjöl och matfett med en kniv så att massan blir grynig. Tillsätt grädde och vatten och arbeta hastigt samman degen. Lägg den sedan i kylskåp, helst över natten. Kavla ut degen på mjölat underlag till ungefär 1 cm tjocklek och ta ut runda kakor med mått. Grädda i 225° några minuter tills de fått färg. Pensla dem omedelbart med smält honung och strö ett tunt lager strössel eller strö på rivet citronskal. Låt kakorna svalna på plåten. Honungsdrink
Beredning: Rör ut honungen i vinet. Slå på soda/vichyvatten i dricksglas. Honungsdryck
Beredning: Citronerna skalas och skivas, det vita under skalet tas bort (rabarbern skärs i bitar). Kokande vatten hälls på farinsockret, citronerna (och rabarbern). När allt svalnat till 35 grader, tillsätts honung och jäst.Blanda väl så honungen smälter, låt jäsa ett dygn. Sätt på flaskor med lite russin i. Förvaras svalt. Färdigt efter fyra dygn. | ||||||||