Honung är nektar
som
bina hämtar från våra blommor.
I honungen finns det mycket som är
nyttigt för kroppen.
Det är också viktigt att komma ihåg att honung är
ett socker
som skall användas med förnuft.
”Flitig som ett bi”
har de flest hört. Våra bin arbetar jämt…
Arbetsbina lever under
sommarperioden cirka 6-7 veckor.
Vingarna slits ut när de under de
sista veckorna hämtar in nektar,
pollen eller vatten. Nektar omvandlas
i bikupan till honung.
| För att få in ett
halvt kilo honung måste bina tillryggalägga en flygsträcka motsvarande
två varv runt jorden.
Under denna färd har de då gjort mellan tre till
fyra miljoner
blombesök. Blommor som bina är extra förtjusta i är maskros, lönn-blommor, hallon, rallarros, ljung och några flera.
|
Färgen på honungen i
burkarna beror på vilka blommor bina
hämtat nektar från. Maskros, sälg
och hallon ger ljus honung.
Ljung ger mörk honung och har en betydligt
kraftigare smak
än de flesta andra.
Några sätt att
använda honung:
- på smörgåsen
- i tekoppen
- på glass, bär, frukt, gröt, fil, skorpan mm
- i baket
- en tesked direkt lindrar halsont och hosta
- läka småsår
- presenter i olika sammanhang | |
Fakta
från honungens värld
Honung innehåller...
förutom druvsocker, fruktsocker, vatten, sammansatta sockerarter,
disackarider, trisackarider...
Mineraler
Kalium Natrium
Kalcium
Fosfor
Svavel
Klor
Järn
Magnesium och
andra spårelement
Vitaminer
Vitamin C
Vitamin B1
Vitamin B2- komplex
Vitamin B6
Vitamin H
| Enzymer
(Fermenter)
Glukosoxidas
Fosfatas
Invertas
Diastas
Katastas
Inhibiner
Flavonoider
Glukosoxidas/
väteperoxid
och andra
baktericider
Aminosyror
Prolin
Leucin/Isoleucin Asparginsyra Glutaminsyra
Penylanalin
Threonin
Alanin
Arginin
Histidin
Glycin
Lysin
Serin
Valin
|