English







1.  Kötträtter
2.  Vegetariskt
3.  Fiskrätter
4.  Dressing/såser
5.  Efterrätter
6.  Bakverk
7.  Drycker


Honung i recept, går det?

Svaret på frågan är naturligtvis, JA. Viktigt att tänka på är följande:
 
-  När man ersätter socker med honung är det viktigt att komma ihåg
   att 20 % av honungens vikt är vatten. Det betyder att en liten justering
   behöver göras på mängden vätska.

-  Honung bevarar bakverk och bröd längre och
   förstärker saftigheten längre genom att binda vatten.

-  Det blir också en del andra smaksensationer när sockret byts ut mot honung

-  Viktigt att pröva sig fram

1. KÖTTRÄTTER


Fläskfilé
(3-5 personer)
Förbered och marinera dagen innan så är en stor del av jobbet gjort och det återstår bara
att grilla och göra såsen.
  • 400-500 g fläskfilé
  • ½ dl sesamfrön

Marinad:
  • 2 msk honung
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 vitlöksklyftor

Sås:
  •  ¾ dl kinesisk soja
  •  1 msk vitvinsvinäger
  •  2 msk honung
  •  2 msk brun farin
  •  2 vitlöksklyftor
  •  3 msk jordnötssmör
  •  1 tsk ostronsås

Till serveringen:
  •  asiatiska äggnudlar

Beredning:
Blanda samman honung och soja till marinaden, pressa i vitlöken. Lägg i fläskfilén och låt
stå över natten, vänd gärna någon gång under tiden.
Blanda samman alla ingredienserna till såsen i en kastrull och värm på svag värme under
omrörning. Låt svalna.Rosta sesamfröna på braspanna i 275° ca 5 minuter. Passa noga så att de
inte bränns. Stek eller grilla köttet och skär upp och servera det genast garnerat med sesamfrön.
Servera tillsammans med såsen och nykokta äggnudlar, en fräsch sallad är också gott till.


Ankbröst i smakrik sås
(3-5 personer)
  • 2 ankbröst

Marinad:
  •  ½ dl olivolja
  •  2 msk vitvinsvinäger
  •  ½ tsk timjan
  •  3 msk honung
  •  2 lagerblad
  •  1 morot
  •  1 tsk salt

Sås:
  •  2 msk honung
  •  1 dl köttbuljong
  •  1 – 2 vitlöksklyftor
  •  1 msk timjan
  •  ½ dl koncentrerad apelsinjuice
  •  1½ msk vetemjöl
  •  1 dl torrt vitt vin
  •  2 dl mellangrädde
  •  1-2 krm svartpeppar

Beredning:
Blanda samman alla ingredienserna till marinaden. Skala och skiva moroten och lägg i skivorna
tillsammans med ankbrösten. Låt marinera minst 3 timmar, helst över natt.Lägg ankbröst och marinad
i en ugnsfast form och bräsera i 225° ca 20 minuter. Pröva med provsticka, köttsaften ska vara
klar och inte röd. Blanda samman alla ingredienserna till såsen i en kastrull förutom vinet, grädden
och svartpeppar. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt vin, grädde och smaka av med svartpeppar.
Servera tillsammans med potatis eller ris och lättkokta grönsaker.


Tunna revbensspjäll
(3-5 portioner)
  •  3 msk honung
  •  2 msk saft från citron
  •  ½ msk olja
  •  1 tsk salt
  •  2 krm svartpeppar
  •  1 krm ingefära
  •  1,2 kg tunna revbensspjäll

Beredning:
Blanda honungen med citronsaften, oljan, saltet, svartpepparn och ingefäran. Pensla med
kryddblandningen på revbensspjällets båda sidor. Sätt in spjället rätt högt upp i ugnen. Grilla det i 250°
ugnsvärme ca 25 minuter. Vänd på det efter halva tiden. Gott till bakad potatis eller bröd och sallad.



2. VEGETARISKT      (Till toppen)

Glaserade rotfrukter
( 3-5 personer)
  •  1 mindre kålrot
  •  1 palsternacka
  •  3 fasta potatisar
  •  2 dl vatten
  •  1 tsk salt
  •  1 gul lök
  •  1 msk smör eller margarin
  •  3 msk honung
  •  ev. 2 msk pressad citron
  •  2 krm sambal oelek

Beredning:
Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora kuber. Koka dem sedan aningen mjuka i lättsaltat vatten,
bäst att koka var sort för sig så att de blir precis lagom mjuka. Tag upp med hålslev och låt rinna av.
Skala och hacka löken och fräs den mjuk och glansig i smör. Tillsätt rotfrukterna. Rör samman
honung, citronsaft och eventuellt sambal oelek. Blanda försiktigt och värm på svag värme.


Afrikansk kikärtsgryta
( 3-4 personer)
  •  300 g kokta kikärtor
  •  50 g cashewnötter
  •  2 burkar hela tomater
  •  3 msk jordnötssmör
  •  2 dl grönsaksbuljong
  •  1 hackad gul lök
  •  curry
  •  oregano
  •  chilipeppar
  •  salt
  •  svartpeppar
  •  honung
picture of dish

Beredning:
Stek löken i botten på en kastrull, häll i tomaterna och kikärtorna. Koka upp med buljongen
och jordnötssmöret, smaka av med kryddorna. Koka ca. 10 minuter, häll i nötterna när en
minut återstår. Servera med cous-cous.


Marinerad tofu
( 1 person)
  •  Ingredienser
  •  300 g tofu
  •  1½ dl sojasås
  •  ½ dl vatten
  • 1 tesked honung
  •  saften från 1 citron
  •  2 vitlöksklyftor
  •  ströbröd

Beredning:
Tofun skivas i ½ cm tjocka skivor och läggs i en skål. Soja, citron, honung och pressad vitlök blandas och
hälls över tofuskivorna. Låt tofun dra några timmar eller över natten. Vänd dem i ströbröd och stek
på båda sidor i olja tills de är gyllenbruna. Avnjuts med din favoritsenap. Väldigt gott! Kan även
serveras på bröd med senap och sallad.



3. FISKRÄTTER     (Till toppen)

Regnbågsgratäng
( 3-5 personer)
  •  700 gr skalad potatis
  •  2 lökar
  •  200 gr gurksallad
  •  500 gr färsk strimlad regnbågsforell
  •  3 dl grädde
  •  salt, malen vitpeppar, dill
  •  3 msk honung

Beredning:
Strimla potatisen, hacka löken. Rada i ugnsfast form i våningar potatis, lök, gurksallad, fisk. Blanda
det övriga och häll över. Grädda ca. 1 h 200 grader.
 

Räkgryta
( 3-5 personer)
  •  1-2 lökar
  •  3 äpplen
  •  ½ dl vetemjöl
  •  40 gr smör
  •  curry
  •  2 dl grädde
  •  2 dl vatten
  •  1 tärning fiskbuljong
  •  1 dl lättmjölk
  •  vitlök, salt, cayennepeppar
  •  400 gr skalade räkor
  •  3 msk honung

Beredning:
Hacka löken, skär äpplen i tärningar, fräs i smör, + curry. Tillsätt mjölet och en del av vätskan, låt
badda 10 min. Tillsätt resten av vätskan och kryddorna. Tillsätt räkorna, hetta upp, till sist honungen.
Serveras med vitt bröd och ris.


Räkröra
(1-2 personer)
  •  250 g räkor med skal
  •  2 msk gräslök, hackad
  •  ½ msk ingefära färskriven, eller ½ tsk malen
  •  1 krm salt
  •  ½ dl créme fraiche
  •  2 stora grönsalladsblad
  •  gräslök
  • 3 teskedar honung

Beredning:
Skala och grovhacka räkorna.
Blanda räkhack med gräslök, ingefära, salt och crème fraiche.
Fördela räkröran på salladsbladen och garnera med gräslök och honung.
Rostat bröd är gott till



4. DRESSING/SÅSER      (Till toppen)


Salladsdressing nr 1 med honung
  •  1 msk olja
  •  1½ msk honung
  •  2 msk vitvinsvinäger
  •  l krm nymalen svartpeppar
  •  2 krm salt
  •  1 tsk senap, gärna honungssenap

Beredning:
Vispa samman alla ingredienserna i en skål så att det blir en lite fluffig dressing.


Salladsdressing nr 2 med honung
  •  finrivet skal av 1 citron
  •  1 dl solrosolja eller liknande
  •  2 msk pressad citron
  •  2 msk ljus honung
  •  2 msk hett vatten
  •  ½ tsk salt
  •  1–2 krm nymalen vitpeppar

Beredning:
Blanda citronrivet med olja och citronsaft. Lös honungen i hett vatten, rör i salt och peppar. Blanda
samman allt. Kan stå i rumstemperatur.


Salladsdressing nr 3 med honung
  •  2 huvuden isbergsallad
  •  4 huvuden andra valfria sorter (t.ex machesallad, spenat och ruccola passar bra)
  •  3 dl olivolja
  •  1 dl vinäger
  •  6 msk fransk dijonsenap
  •  3 msk honung
  •  1½ tsk salt och svartpeppar

Beredning: 
Riv isär salladshuvuden och blanda. Förvara kallt. Servera med en vinaigrette av olivolja mixat
med vinäger, fransk dijonsenap, honung, salt och svartpeppar.


Salladssås med örter
  •  4 dl rybsolja
  •  1 msk torkad dragon
  •  1 tsk timjan
  •  1 tsk körvel
  •  3 msk honungssenap
  •  2 dl honung
  •  1 dl vitvinsättika
  •  1 tsk salt

Beredning:
Blanda allt, men oljan till sist som en fin stråle, rör väl.


Fisksås
(3-4 personer)
  •  1½ msk vetemjöl
  •  2 dl matlagningsgrädde
  •  2 dl vatten
  •  2 msk honung
  •  1½ mskTouch of Taste Hummerfond
  •  0,5 krm torkad rosmarin
  •  2 krm torkad timjan
  •  3 krm torkad mejram
  •  ½ krm salt
  •  1/3 krm malen vitpeppar
  •  ½ krm strösocker

Beredning:
Vispa ut vetemjölet i matlagningsgrädden. Tillsätt vatten och hummerfond. Låt såsen koka upp
under omrörning. Tillsätt rosmarin, timjan, mejram, salt, honung, peppar och socker och låt såsen
småkoka ca 5 min. Rör om då och då. Serveras till stekt fisk t ex torsk, spätta eller lax eller
grillad fisk t ex forell, hälleflundra, lax eller makrill.


Vegetarisk sås
(2-3 personer)
  •  2 dl kokta mungbönor (gärna lite mosiga)
  •  2 msk vatten
  •  2 msk honung
  •  2½ msk tomatpuré
  •  1½-2 msk Pad thai sås (flaska)
  •  1 tsk herbamare örtbuljong

Beredning:
Värm upp mungbönorna försiktig, du kan behöva lite extra vatten. Rör i smaksättningen
och värm och rör runt. Snabbt och gott till pasta eller till rotsaksfräsen.


Köttsås
(3-4 personer)
  •  4 msk rapsolja
  •  1 msk soja
  •  2 pressade vitlöksklyftor
  •  1 msk saft av citron
  •  1 msk honung
  •  1 tsk torkad rosmarin
  •  1 tsk salt
  •  ½ tsk grovmalen svartpeppar
  •  50-75 g ädelost
  •  3 dl gräddfil
  •  25 g hackade valnötter
 
Beredning:
Mosa osten med en gaffel och blanda med gräddfil, valnötter och honung. Låt stå kallt någon
timme. Blanda övriga ingredienser.  



5. EFTERRÄTTER       (Till toppen)


Evas glass
     På vaniljglass strös salta jordnötter.
     Häll flytande honung över.

Klart att servera/bjuda


Honungsfyllda äpplen
(3-5 personer)
  •  4 stora matäpplen
  •  4 msk russin
  •  4 msk hasselnötter
  •  1 msk citronsaft
  •  2 ½ tsk honung, gärna flytande

Till servering:
  •      vaniljglass eller vaniljsås

Beredning:
Skölj och kärna ur äpplena. Skär av ett lock och ställ dem i en ugnsfast form. Hacka nötterna
och blanda samman med russin, citronsaft och honung. Fyll äpplena med blandningen, sätt på
locket och stek dem mitt i ugnen, 225° i ca 15 minuter eller tills äpplena blivit lite mjuka.
Servera genast, gärna tillsammans med glass eller vaniljsås.


 
Chokladparfait med apelsinsås
(4-6 personer)
  •  150 g mörk blockchoklad
  •  4 dl vispgrädde
  •  4 äggulor
  •  2 msk socker
  •  1 msk honung, gärna apelsinbloms-
  •  4 dl färskpressad apelsinsaft eller apelsinjuice
  •  2 msk honung
  •  1 msk arrowrotmjöl eventuellt 1 msk apelsinlikör

Till garnering:
  •      1 apelsin skuren i skinnfria klyftor

Beredning:
Smält 100 g blockchoklad i vattenbad. Hacka resten av chokladen. Vispa grädden i en bunke
och vispa äggulor och socker poröst i en annan bunke.Blanda ner den smälta chokladen och
honungen i äggulesmeten, vänd ner grädden och den hackade chokladen. Ställ in i frysen - helst
över natt. Koka upp apelsinsaften och honungen till såsen. Rör ner arrowrotmjölet utrört i
lite vatten och låt allt bara precis koka upp. Låt såsen kallna och smaksätt eventuellt med likör.
Garnera chokladparfaiten med skinnfria apelsinklyftor före serveringen.


Pannkakstårta
(4-6 personer)
  •   2 dl honung
  •   1 dl russin
  •   skal och saft från 1 citron
  •   ½ tsk malen ingefära
  •   1 tsk kanel
  •   Pannkakssmet:
  •   4 ägg
  •   4 dl vetemjöl
  •   4 dl mjölk
  •   3 – 4 dl vatten
  •   ½ tsk salt

Till garnering:
  •       hackade nötter

Beredning:
Blanda honung, russin, skal och saft från citronen, ingefära och kanel i en kastrull.
Låt koka i ca 5 minuter. Blanda ingredienserna till pannkakssmeten. Grädda tunna pannkakor.
Varva dem på fat med fyllning mellan varje eller varannan lagg. Bred det sista av fyllningen på
den översta pannkakan och strö över hackade nötter. Servera vispad grädde till.



6. BAKVERK       (Till toppen)


Bärpiråg
  •  3 dl vetemjöl
  •  2 msk socker
  •  100 gr smör el margarin
  •  1 tsk bakpulver
  •   toppas tillsammans,
  •  ca 1 dl av degen tas åt sidan.

Beredning:
Till resten av degen tillsätts 1 ägg, blanda ej för mycket.
Degen bredes ut i en smord och brödbeströdd form. Ovanpå sätts 3 msk honung och 2 dl bär
efter smak. Resten av degen sätts ovanpå, gräddas i 225 grader, 30 min.

 

Farmors kola
  •  5 dl grädde
  •  1 dl honung
  •  4 dl socker
  •  1 msk smör

Beredning:
Mät upp grädde, honung och socker i en kastrull och koka tills smeten känns tjock - 30-45 minuter
beroende på värme och grytans storlek. Rör ner smöret och häll upp smeten på en smord plåt.
För med en bred kniv ihop smeten till en tjock platta och låt kallna. Skär upp lagom stora bitar.

 
Mandel och honungspaj
(6-8 personer)

Deg:
  •  2 ¼ dl vetemjöl
  •  ¾ dl socker
  •  ¾ tsk bakpulver
  •  60 g smör
  •   1 litet ägg
  •   ½ msk vatten

Fyllning:
  •  1 dl socker
  •  75 gr smör
  •  ½ dl honung
  •  2 msk vispgrädde
  •  150 gr mandelspån

Beredning:
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver till
degen, gärna i matberedare. Tillsätt ägg och vatten och skiva ner smöret. Hacka snabbt samman till
en deg. Förvara kallt i minst 30 minuter. Kavla/tryck ut degen i en pajform och förgrädda mitt i ugnen,
200° i ca 10 minuter. Blanda samman socker, smör, honung och vispgrädde till fyllningen i en kastrull.
Låt koka samman något på svag värme. Rör ner mandelspånen och bred smeten över pajbottnen.
Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna.



Puhs honungskaka
    •  350 g honung
    •  2 dl farinsocker
    •  80 gr smör
    •  2 ägg
    •  Rivet skal av en citron
    •  1 tsk kanel
    •  1 tsk ingefära
    •  1 dl russin
    •  ½ tsk hjorthornssalt
    •  5½ dl vetemjöl
    • 1 dl skalad mandel
    picture of cake

    Beredning:
    Smält 350 g honung i vattenbad och låt den svalna till samma temperatur som i bikupan. Rör honung,
    socker och smör pösigt. Rör ner ägg, kryddor, citronskal, russin, hjorthornssalt och vetemjöl. Smörj
    en form och pudra den med skorpmjöl. Bred ut smeten i formen och lägg på mandel. Grädda
    ca 50 min i 175° ugnsvärme. Prova med sticka som ska komma ur kakan torr.



    Östgötakakor
    Ca 50 st
    •  4 dl vetemjöl
    •  150 gr margarin eller smör
    •  2 msk vispgrädde
    •  2 msk kallt vatten

    Till pensling:
    •  3 msk smält honung

    Till garnering:
    •  chokladströssel eller rivet citronskal

    Beredning:
    Lägg vetemjöl i en hög på bakbordet. Gör en fördjupning och lägg i matfettet. Hacka samman mjöl
    och matfett med en kniv så att massan blir grynig. Tillsätt grädde och vatten och arbeta hastigt samman
    degen. Lägg den sedan i kylskåp, helst över natten. Kavla ut degen på mjölat underlag till ungefär
    1 cm tjocklek och ta ut runda kakor med mått. Grädda i 225° några minuter tills de fått färg. Pensla
    dem omedelbart med smält honung och strö ett tunt lager strössel eller strö på rivet citronskal.
    Låt kakorna svalna på plåten.



    7. DRYCKER       (Till toppen)


    Honungsdrink
    •  ½-1 msk flytande honung  (det går bra att värma fast honung till flytande, max  45 grader)
    •  5 cl vitt vin

    Beredning:
    Rör ut honungen i vinet. Slå på soda/vichyvatten i dricksglas.



    Honungsdryck
    •  8 liter vatten
    •  500 gr honung
    •  500 gr farinsocker
    •  3 st citroner
    •  (2 stjälkar rabarber )
    •  10 gr jäst
    •  russin

    Beredning:
    Citronerna skalas och skivas, det vita under skalet tas bort (rabarbern skärs i bitar). Kokande
    vatten hälls på farinsockret, citronerna (och rabarbern). När allt svalnat till 35 grader, tillsätts
    honung och jäst.Blanda väl så honungen smälter, låt jäsa ett dygn. Sätt på flaskor med lite russin i.
    Förvaras svalt. Färdigt efter fyra dygn.